ÖPpet onsdag-lördag 11-15
utställningen pågår tom 25 maj
ex-studenter från konsthögskolan i malmö
Elísabet Anna Kristjánsdóttir
olle helin
dag kewenter
FAnny hellgren
Elísabet Anna Kristjánsdóttir
Elísabet Anna Kristjánsdóttir arbetar främst med fotografi, text, video och installation för att uttrycka sina tankar kring konstruktionen av bild, språk, berättelse och rum. Hon intresserar sig för olika dimensioner och mentala resor mellan tid och rum. I sin praktik söker hon efter poesi i vardagen och behandlar ofta känslor och tankar om längtan, tid och minnen.
Elísabets verk är ofta fragmentariska som skapas genom att någonting tas isär och sedan sätts ihop igen för att på så vis skapa nya betydelser. En återkommande metod i hennes arbete är att skapa arkiv av bilder och texter för att senare använda i sitt arbete. Olika kombinationer av eget och hittat material från det förflutna kan sedan skapa framtida berättelser. Genom att skapa fiktiva narrativ vill Elísabet sudda ut gränserna mellan vad som har skett och vad som kunde ha skett.
Elísabet Anna Kristjánsdóttir är född 1988 i Reykjavík och bor och arbetar i Malmö. Hon erhöll en masterexamen från Konsthögskolan i Malmö år 2021 där hon också tog sin kandidatexamen. Sedan examen har Elísabet bland annat haft en duo utställning i Malmö, deltagit i en konstsalong i Ásmundarsalur i Reykjavík och skrivit en text som publicerats i 'nox'; en del i en antologi med artist writings.
Olle Helin
Olle Helin arbetar med måleri, och har intresserat sig för pigment och dess koppling till specifika platser. Sedan 2017 gör han sin egen färg av material som han hittar i nära omgivningar, till exempel på gator och byggarbetsplatser eller i naturen. Det är en enkel handling som vidgar måleriet: färgen laddas med möda och platsspecificitet.
Praktiken i processen är lika viktig som produkten. Istället för en kort promenad till konstnärshandeln, införskaffas materialet på långa vandringar och tas fram med tidskrävande processer i ateljén. Men det är en omväg som är värd att ta. Vandringarna handlar inte om att ta sig från punkt A till B, utan om att låta färgen ledas in på oväntade spår och till förbisedda platser i stadsrummet. Många gånger resulterar arbetet i målningar, men det kan också ta form exempelvis som installationer, kartor eller arkivmaterial.
”Konsten är för mig ett redskap för att fördjupa sin förståelse för omvärlden, och jag tycker mig finna en slags fundamental kunskap i jorden där jag gräver, i råmaterialen.”
Olle Helin är född i Stockholm 1993 och bosatt i Malmö. Han har en kandidat i fri konst från Konstfack samt en master från Konsthögskolan i Malmö. Kommande projekt inkluderar en grupputställning på Rochester Art Center i Minnesota, USA, en separatutställning på Ronneby Konsthall, samt ett residens på Gerlesborgsskolan i Bohuslän. Tidigare har han ställt ut på galleri KHM2, Rörsjögatan 10, Crum Heaven, CFF mm. I år blev han tilldelad Konstnärsnämndens ettåriga arbetsstipendium, och fick Edstrandska Stiftelsens stipendium 2021, samt Konstakademins stipendier för unga år 2021 och 2020. Olle Helin har även undervisat i färg- och målerikurser på Konstskolan Munka och har en kommande kurs om att göra egen färg i juli 2022.
Dag Kewenter
Dag Kewenters arbete genomsyras av ett intresse för glidningarna mellan verklighet och tanke, ofta med betoning på språkets makt och gåtfullhet. Hans projektbaserade verk är associativt uppbyggda och blandar historiskt material med kritisk analys i installationer, filmer och skulpturala objekt. Ljudinstallationen med fasadbokstaven ingår i ett projekt som relaterar till onomastik och namngivningens mekanismer.
Dag Kewenter har en masterexamen från Malmö konsthögskola och har erhållit Edstrandska stiftelsens stipendium. Parallellt med utställningen på galleri Arnstedt deltar han i en utställning på Canopy i Malmö.
Fanny Hellgren
Fanny Hellgren intresserar sig för människans koppling till naturen via ett intuitivt, materiellt utforskande. Genom att låta materialens cykliska och transformativa egenskaper leda processen omfamnar hon en kontrollförlust som öppnar upp för en sinnlig och kroppslig varseblivning av världen. Hennes praktik genomsyras av en holistisk idé och är influerad av vital materialism, geologi, alkemi och poesi.
Fanny Hellgren arbetar i serier med måleri och skulptur. I sina senaste verk har hon fokuserat på jordens och luftens element - hur de stora geologiska processerna ryms i ett sandkorn och hur vi med andningen släpper in och ut yttervärlden genom våra kroppar.
Fanny Hellgren (född 1992) kommer från och är bosatt i Göteborg. Hon har en Master i fri konst från Konsthögskolan i Malmö 2021 och har tidigare studerat på Akademin Valand och Akademie Der Bildende Künste i Wien. Hon har ställt ut bland annat på Nevven Gallery i Göteborg, Galleri Delfi i Malmö, Seart i Stockholm, Tredje Våningen i Göteborg, Raum Vollreinigung i Berlin och Göteborgs Stadsmuseum.