MARKET ART FAIR
29 APRIL - 1 MAJ 2022
LILJEVALCHS, STOCKHOLM
BOOTH 3
Hanna zelleke collin
Hanna Zelleke Collin har fördjupat sig i intuitionens roll i ett konstnärskap. Frågeställningar om hur fenomenet intuition skiljer sig åt inom olika ämnesområden och kan ses som en filosofisk metod i relation till den konstnärliga måleriprocessen som även kretsar kring hur matematisk intuition påverkar förståelsen för bildytan.
Hanna Zelleke Collin orienterar sig i måleriets möjligeter och dess förhållande till filosofi där hon främst betraktar formernas funktion och spirituella laddning. Här finns frågeställningar om rum och rumslighet, agerande, handling och uttryck, valprocessens komponenter och förhållandet mellan existentiella och konceptuella föreställningar. Målningens element är för Zelleke Collin frågeställningar, liksom idéer tankar och teorier behandlas som material med intuitiva, slumpmässiga, reflektiva eller idéburna ingångar. En absolut fri tanke, en obegränsad yta eller ett fullkomligt öppet rum skulle troligtvis inte vara någonting alls, då måleriprocessen inte är bunden till materialet, men materialet ger den en form, en yta och ett antal förutsättningar som blir de grundläggande elementen som målningen som objekt.
Sammantaget handlar allting om måleri men måleriet är samtidigt en metafor för allting annat. Hanna Zelleke Collin
Hanna Zelleke Collin, född 1987 i Stockholm, tog sin Kandidatexamen vid Konstfack 2012 samt Kandidatexamen vid Stockholms universitet, Teoretisk filosofi, 2020. 2021 tilldelades Hanna Zelleke Collin Bernadottestipendiet och i samband med det visas hennes verk på Konstakademien i Stockholm.
Lars Englund
Lars Englund är en unik skulptör i svenskt konstliv som inte låter sig enkelt kategoriseras. Med industriella material och spel mellan verk och rum för Englund tankarna till 60-talets minimalism, med ett formspråk som minner om abstrakt konstruktivism. Skulpturernas svällande former och hans arkitektoniska experiment lutar sig gärna mot barockens böljande formspråk.
Lars Englunds konst blir aldrig kylig trots att materialet han använder kommer från industrin. Vi bjuds in att delta i ett experiment av luft, volym och rörelse.Böljande klot, sfärer av gummi, stål, plast och aluminium, cirklar som återupprepas och sammanfogas. Den strikta symmetrin, repetitionen och materialen överraskar ofta med en inkonsekvens och ett organiskt och sensuellt helhetsintryck där samspelet mellan skulpturens inre och yttre rymd är en del av upplevelsen.
Lars Englund är född 1933 i Stockholm, bor och verkar i Stockholm och Jonstorp. 2005 fyllde Englund Moderna Museet i Stockholm med en stor retrospektiv soloutställning. Han är en av de svenska konstnärer som har nått ut mest i världen och har ställt ut på P.S.1 i New York, Centre Culturel Suédois i Paris, Guggenheim Museum i New York, American-Scandinavian Foundation i New York, Venedigbiennalen 1978, Galeria Foksal i Warszawa samt Galerie Sonnabend i Paris. Fram tills nyligen bar var och en av oss hans minsta skapelser: alla småmynten (5,10,25,50 öre) samt enkronan, som Englund formgav 1976.