Martin Jacobson
Martin Jacobsons använder sig av konsthistoriska förlagor som ett verktyg för att utforska måleriet och dess relation till historiska och samtida mytologier. Färgernas intensitet förstärker känslan av dröm och fiktion.
Jacobson söker sig framför allt till övergivna bildvärldar från 1800-talets senare del – tiden för populärkulturens barndom - och framåt.
Genom att leta i gamla bok- och tidningsillustrationer och efter reklambilder, vykort och reproduktioner av konstverk, försöker han hitta bilder som för honom tycks laddade med kollektiva minnen och associationer. Han söker ständigt efter arketypiska motiv och teman: solnedgången, månskenet, vägen, berget, vattnet och himlen.
Under åren har han byggt upp ett arkiv med tusentals bilder, både digitala och fysiska, som han återanvänder, plockar isär och pusslar ihop till collage som blir till förlagor för teckningar och målningar i tusch, olja och akvarell.
Långsamt konstruerar han sina egna fantasivärldar och reflekterar över människans plats i världen och livets existentiella frågor.
Jacobson beskriver sitt måleri som ett sätt för honom att navigera i och kommunicera med tillvaron.
”En lyckad målning är för mig en bild som känns mer funnen än gjort av mig. Som om bilden väntade på mig bakom en ridå av nyckfulla tillfälligheter. Varje målning är en pusselbit av en större bild. Ett pussel som förhoppningsvis aldrig blir färdigt.”
Han definierar en konstupplevelse av att han står framför något som han aldrig har sett men ändå känner igen och minns.
”Som att jag plötsligt kommer ihåg något som jag glömt att jag glömt. Som att jag har haft det på tungan sen innan jag föddes och plötsligt kommer på vad det var. Det är en upplevelse av att för en stund vara hemma i världen och inte längre avskärmad. I mitt arbete söker jag efter en glimt av den upplevelsen.”
Martin Jacobson, född 1978, är verksam i Stockholm. Han tog sin examen vid Konsthögskolan i Malmö 2005 och har medverkat i flera solo- och grupputställningar både i Sverige och internationellt, under senare år bland annat på Wanås Konst och Vandalorum.