Per Kirkeby

Per Kirkeby

Per Kirkeby född i Köpenhamn 1938-2018 dansk målare, författare, grafiker och skulptör. Han utbildade sig till geolog och deltog därför tidigt i expeditioner till Grönland.

Om Kirkebys grönländska akvareller – Det finns en lekfull spontanitet i nittiotalets grönländska akvareller. I kontrast till oljemåleriets mättade kolorit, skalar Kirkeby bort allt oväsentligt i akvarellen. Ett fåtal penseldrag är nog för att fånga horisonten och landet som reser sig ur oceanen under isande skyar./ text av Carolina Söderholm.

Per Kirkeby beskriver sitt måleri i en film från Louisianas arkiv där han säger hur naturen varit viktig för honom. Han ser där strukturer och dessa strukturer är det han upprepar. Det han har inom sig måste ut och detta måste repeteras. Han säger också att ”Inget får bli för vackert eller för snitsigt, då måste det goda gå”. Han har också alltid undvikit figurer då de inte fungerade i hans måleri. En målare måste måla det han måste måla.

Per Kirkeby arbete är influerat av en bakgrund inom arktisk geologi, tillsammans med ett intresse för både natur och byggd miljö. Som tidig medlem i Eks-skolen (Den experimentella konstskolan), förblev hans tillvägagångssätt ikonoklastiskt under hela hans karriär.  Som han har nämnt, 'Konstens roll är att acceptera att saker går sönder. Det är det enda sättet att få något nytt att dyka upp”. Känd för mångfalden av media i sin praktik, kombinerade han målning, skulptur och grafik med en mängd olika tekniker för att utforska spänningarna mellan abstraktion och representation. Återkommande motiv av arkitektur, strukturer, stenar, figurer, flora och fauna dyker upp i en bred palett av strålande till jordnära färger och djupt bläcksvarta.

Per Kirkeby är representerad i samlingar inklusive Centre Pompidou, Musée National d’Art Moderne, Paris; Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk; Metropolitan Museum of Art, New York; Museum of Modern Art (MoMA), New York; Moderna Museet, Stockholm; Museum Ludwig, Köln; Statens Museum for Kunst (SMK), Köpenhamn; Tate Modern, London; bland andra.

Courtesy of Galleri Bo Bjerggaard